Prinsip Asas Profesion Arkitek Sebagai Seorang Profesional

4 prinsip asas profesion Arkitek adalah: 

  1. Mempunyai kepakaran khas dan ilmu pengetahuan dalam bidang kesenibinaan [arkitektur] yang tidak dimiliki oleh bukan profesional – biasanya dimiliki setelah menjalankan kursus intensif dalam tempoh yang tertentu serta telah memiliki pengalaman praktikal dalam perkerjaan dan telah memenuhi lain-lain kehendak dan keperluan yang telah disyaratkan oleh Lembaga Arkitek Malaysia [LAM]. 
  2. Seorang profesional adalah seorang yang cekap dan berwibawa [competence], boleh dipercayai [reliable] serta bertanggungjawab dan jujur memberikan perkhidmatannya [honest in his dealings]. 
  3. Profesion Arkitek mempunyai perundangan sendiri terdiri dari akta yang digubal oleh Parlimen dan peraturan-peraturan atau kaedah-kaedah  yang digubal oleh LAM. LAM mempunyai hak mengambil tindakan displin terhadap ahli-ahlinya jika tingkahlaku mereka bertentangan dengan Akta atau jika mereka melakukan sebarang penyelewengan di dalam melaksanakan kerja-kerja profesional mereka; dan 
  4. Seorang Arkitek Profesional adalah bertanggungjawab ke atas apa sahaja tindaktanduk, tingkahlaku dan perlakuan mereka sendiri.    
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s